Ekspresowy chłodnik idealny na upalne dni

Ekspresowy chłodnik
Składniki
- 2 sztuki buraków gotowane, można też kupić gotowe, starte - ja takie kupiłam
- 3 sztuki ogórków małosolnych
- 250 g kefiru
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 szklanka bulionu warzywnego niekomiecznie, jak nie mamy
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny do smaku
- koper, szczypior
Instrukcje
- Na oliwie poddusić buraki z czosnkiem, zalać bulionem.
- Dodać starte ogórki, kefir i jogurt, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Schłodzić w lodówce, posypać koperkiem, podawać z jajkiem i pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.
- na 1 porcję: E: 336.4 kcal, B: 19.5 g, T: 16.3 g, W: 24.8 g, błonnik: 4.9 g, WW: 2.5