Cofnij
chłodnik, chłodnik z ogórkami

Ekspresowy chłodnik

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Łączny czas 20 minuty
Rodzaj kolacja, lunch, obiad
Kuchnia fusion, polska
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 2 sztuki buraków gotowane, można też kupić gotowe, starte - ja takie kupiłam
  • 3 sztuki ogórków małosolnych
  • 250 g kefiru
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego niekomiecznie, jak nie mamy
  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny do smaku
  • koper, szczypior

Instrukcje
 

  • Na oliwie poddusić buraki z czosnkiem, zalać bulionem.
  • Dodać starte ogórki, kefir i jogurt, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Schłodzić w lodówce, posypać koperkiem, podawać z jajkiem i pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.
  • na 1 porcję: E: 336.4 kcal, B: 19.5 g, T: 16.3 g, W: 24.8 g, błonnik: 4.9 g, WW: 2.5