przepis na ciasto dla insulinoopornych
przepis na ciasto dla insulinoopornych

Tarta z rabarbarem

1 kawałek K: 201.5kcal B: 4.7g T: 12.6g W: 15.4g WW: 1.6
Rodzaj deser, przekąska
Kuchnia fusion

Składniki
  

  • 800 g rabarbar
  • 0,5 litr mleko spożywcze 1,5%
  • 190 g mąka pszenna 2000 lub inna mąka
  • 150 g masło extra może być klarowane
  • 60 g mąka migdałowa
  • 1 opakowanie budyń śmietankowy około 60g
  • 50 g migdały rozgrobnione
  • 1 sztuka jajo kurze
  • 50 g erytrol
  • 50 g ksylitol
  • 1 szczypta sól kuchenna
  • 200 g truskawki mogą być mrożone

Instrukcje
 

  • Ciasto: wymieszać mąki z erytrolem (lub 1/2 na 1/2 z ksylitolem), dodać masło (100g) i jajko, zagnieść, odstawić do lodówki. Rabarbar 500g obrać, pokroić w romby. Resztę rabarbaru + truskawki poddusić w rondelku z erytrolem/ksylitolem, aż się rozpadną. Masa: przygotować budyń śmietankowy na mleku, dosłodzić (jeśli nie ma cukru) ksylitolem (lub 1/2 na 1/2 z erytrolem), jak będzie gotowy dodać masło (50g) i migdały. Nagrzać piekarnik do temp. 180 góra dół. Natłuścić formę na tartę, rozwałkować lub rozgnieść palcami ciasto tak, żeby wystawały ranty. Rozsmarować masę budyniową, polewę rabarbarowo-truskawkową i ułożyć dowolnie romby z rabarbaru. Piec 25-30 min. aż do zazłocenia ciasta. Schłodzić i wstawić do lodówki.

Leave a Comment