omlet bananowy
omlet bananowy

Pieczony bananowy omlet

Czas przygotowania 15 minuty
Łączny czas 15 minuty
Rodzaj deser, przekąska, śniadanie
Kuchnia fusion, wegetariańska
Porcje 1

Składniki
  

  • 1 banan najlepiej zielonkawy
  • 1 jajo
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki masła

Instrukcje
 

  • Białko oddziel od żółtka, ubij na sztywną pianę, dodaj 1/2 rozgniecionego banana, mąkę, żółtko oraz płatki.
  • Spód od tortownicy delikatnie posmaruj masłem (aby ciasto nie przywierało), masę przelej na spód od tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu dodaj jogurt, 1/2 banana (pokrojonego), masło orzechowe, posyp cynamonem.

Leave a Comment