witamina D3

Myślisz, co to za hormon?

A to tylko i aż witamina D3! niezbędna i jakże DEFICYTOWA w naszym kraju i nie tylko u nas!

Od września do kwietnia musisz ją suplementować, niektóre osoby powinny nawet cały rok (to zależy od genów), a dlaczego? Przeczytaj i biegiem do apteki – najlepiej po lek! Nie suplement.

Witamina D jest to witamina egzogenna -musi być dostarczana z zewnątrz do organizmu i jest hormonem steroidowym.

Oprócz gospodarki wapniowo-fosforowej i regulacji poziomu wapnia w osoczu, w istotny sposób wpływa na odporność, promuje dojrzewanie i różnicowanie komórek, chroni przed stresem oksydacyjnym, indukuje apoptozę komórek nowotworowych, odgrywa istotną rolę w regulacji ciśnienia krwi, hamuje odpowiedź autoimmunologiczną i zmniejsza ryzyko rozwoju licznych chorób z autoagresji. Niski poziom witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. ODPOWIEDNIA suplementacja poprawia kontrolę glikemii i zmniejsza insulinooporność. Wiemy też, że ekspresja ponad 1000 genów, odbywa się pod wpływem witaminy D.

Ze względu na zdolność blokowania cytokin prozapalnych (TNFa, IFy) przyjmowanie witaminy D jest wskazane przy leczeniu różnego rodzaju stanów zapalnych! Zaczynając od poważniejszych: RZS, cukrzycy, WZJG a kończąc na nawracających infekcjach, alergiach, opryszczce i grzybicach. –>Dieta przeciwzapalna.

Dzięki codziennej ekspozycji na Słońcu – latem – możemy wytworzyć część tej witaminy. W miesiącach od września do kwietnia zaleca się jej suplementację (dawka dobierana jest indywidualnie!). NIE BAGATELIZUJ TEGO! Sprawdź poziom we krwi i SUPLEMENTUJ!

Co zrobić, aby synteza skórna witaminy D3 była efektywna?

  • obecność na słońcu w okolicach godziny 10:00-15:00 w okresie letnim!
  • min. 15- 30 minut ekspozycji
  • brak chmur, smogu
  • odsłonięte ciało
  • brak kremów z filtrem
  • promienie słońca nie działają przez szkło (okno)

Robisz tak? SERIO? Prawdopodobnie raz w roku latem, przez 2 tygodnie, podczas urlopu. A i to nie jest pewne, bo być może smarujesz się przed wyjściem z hotelu. A pozostałą część lata – czy w tym czasie nie jesteś przypadkiem w pracy? W zamkniętym, klimatyzowanym pomieszczeniu i słońce masz za szybą?

Jakie czynniki wpływają na efektywność wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D3 potrzebnej do zaspokojenia zapotrzebowania na nią?

  • stosowanie filtrów przeciwsłonecznych
  • pigmentacji skóry – im ciemniejsza, tym niższe wytwarzanie witaminy D
  • masa ciała – tkanka tłuszczowa ogranicza wchłanianie witaminy D do krwi (im większa masa ciała, tym synteza jest wydłużona)
  • wiek – synteza witaminy D spada z wiekiem

ZBADAJ POZIOM WITAMINY D3 po lecie!

Sprawdź jaką dawkę powinnaś brać od września, aby nie nabawić się deficytów przez jesień-zimę!

Witaminę D3 można dostarczać też z pożywienia, ale oblicz czy jesteś w stanie zjeść tyle ryb czy jaj?

W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć witaminę D3?

  • przede wszystkim w tłustych rybach morskich- łosoś, makrela, śledź, sardynki, węgorz
  • w olejach rybnych
  • w jajkach
  • produktach mlecznych (mleko, sery żółte)
  • grzyby (shiitake, maitake)

 Przykładowo, zawartość witaminy D3 w 100 g produktów spożywczych wygląda następująco:

  • 13 µg w łososiu
  • 19 µg w śledziu
  • 1 µg w dorszu
  • 1, 7 µg w jajku
  • 1,1 µg w wątrobie wieprzowej
  • 8,4 µg w makreli wędzonej
  • 5,0-7,5 µg w margarynie

 Dzienna zalecana podaż witaminy D3 dla zdrowych dorosłych wynosi 15 µg.

 

Leave a Comment