czy to insulinooporność

Czy mam insulinooporność? Jak możesz ją rozpoznać, zanim wykonasz badania?

InsulinoOPORNOŚĆ to jak sama nazwa wskazuje oporność komórek na insulinę. Insulina to ważny hormon, ponieważ chwyta glukozę z krwi i przenosi do komórek. A jeśli komórki są OPORNE (nie odporne!) na insulinę, to znaczy, że nie chcą wpuszczać insuliny do swych pokoi. Wtedy poziom glukozy nie spada, a produkcja jeszcze większych porcji insuliny trwa w najlepsze. Taki stan może trwać nawet 10 lat! a nie leczony doprowadza do cukrzycy typu 2! Najważniejsze jest to, że insulinooporność da się wycofać! Trzeba tylko podjąć kroki, zmienić kilka rzeczy i cieszyć się zdrowiem.

I teraz bardzo ważna rzecz!

Możesz się spotkać z tym, że lekarz zleci Ci badanie krzywej cukrowej lub poziomu glukozy na czczo. Wynik wskażą glukozę na poziomie np. 99-110, a lekarz stwierdzi, że wszystko ok! Nic bardziej mylnego! Niestety niektórzy lekarze niestety „czekają” aż poziom glukozy na czczo będzie wynosił powyżej 125 mg/dl a wtedy diagnozują cukrzycę typu 2 i przepisują leki.

Ważne jest, aby równocześnie z krzywą cukrową lub poziomem glukozy na czczo, wykonać krzywą insulinową lub poziom insuliny na czczo!

Pamiętaj!

Insulinooporność to jeszcze nie choroba, to stan odwracalny! Nie jesteś skazana na cukrzycę typu 2! Możesz być zdrowa!

Zanim wykonasz badania, zaobserwuj czy masz:

– nadmierną senność po posiłku, szczególnie bogatym w węglowodany,

– przyrost masy ciała w ostatnim czasie,

– obniżenie nastroju,

– „mgłę mózgową”,

– problemy z pamięcią i koncentracją,

– rozdrażnienie,

– bóle głowy, stawów,

– zmiany na skórze rogowacenie ciemne,

– ogólne ciągłe zmęczenie,

– uczucie zimna,

– częste czucie głodu w około 2-3h po posiłku,

– apetyt na słodycze,

– niepowodzenie w redukcji masy ciała.

Zapisz się na konsultację panidietetyk.booksy.com lub wypróbuj gotowy, zbilansowany jadłospis:

https://akademiazz.com.pl/produkt/zbilansowana-dieta-z-niskim-ig/

Leave a Comment