Dieta a wzrost aktywności SIRTUIN
O tym czym są sirtuiny i jaką odgrywają rolę napisałam tu.
A jak komponować posiłki, aby wpływały na wzrost aktywności sitruin?
Dieta SIRT skupia się na dostarczaniu organizmowi produktów, dzięki którym będzie on w stanie zwiększyć aktywność i prozdrowotne działanie sirtuin.
Jakie produkty zwiększają aktywność sirtuin?
Dieta ta koncentruje się na produktach o właściwościach przeciwutleniających. Szczególną uwagę należy w niej skupić na naturalnych związkach pochodzenia roślinnego, do których należą POLIFENOLE (związki organiczne z grupy fenoli, czyli alkoholi, które posiadają grupę hydroksylową połączoną z pierścieniem aromatycznym- działają przeciwutleniająco i usuwają wolne rodniki).
Najbardziej znanym aktywatorem sirtuin jest RESWERATROL, należący do grupy polifenoli.
W jakich produktach go znajdziemy?
- wino (szczególnie czerwone)
- winogrona (czerwone, czarne)
- orzechy pistacjowe i ziemnie
- borówki, czarna porzeczka
Pozostałymi związkami, które korzystnie wpływają na aktywację sirtuin są:
- Kwercetyna- warzywa i owoce
- Apigenina- warzywa i owoce
- Katechina- herbata, kakao, owoce
- Epikatechina- kakao
- Teobromina- kakao
- Kurkumina- curry
- Izoflawony sojowe- soja
- Oliwentol – ziarna żyta
A więc do produktów, które zaleca się w diecie SIRT należą:
- owoce jagodowe
- owoce cytrusowe
- matcha
- kakao
- herbata zielona
- kawa
- czekolada
- wino czerwone
- ostre przyprawy
- warzywa krzyżowe, takie jak: brokuł, kapusta, jarmuż, kalafior, rzodkiewka
- oliwa extra virgin
- ziarna, orzechy
- soja
- daktyle
- kasza gryczana
- komosa ryżowa
Tak naprawdę są to produkty łatwo dostępne, czyli świeże owoce i warzywa, produkty zbożowe pełnoziarniste, a także przyprawy. Wszystkie z nich spełniają wspólną rolę: działają przeciwzapalnie, zwalczając wolne rodniki.
Można więc powiedzieć, że sama dieta SIRT przypomina swoimi założeniami (wybór produktów) zasady diety śródziemnomorskiej czy diety DASH, w których bazę stanowią głownie wyżej wymienione produkty.