Czy warto robić własne mleko roślinne?
Zwolennicy diety wegańskiej często decydują się na własnoręczne wykonanie wielu produktów spożywczych, m.in. napojów roślinnych. Czy warto je robić samemu? Właściwie zawsze słyszymy, że lepiej domowe niż kupne. Czy tak też jest w przypadku “mleka” roślinnego?
Z czego przemysłowe napoje roślinne są wykonywane?
Tak naprawdę, wybór jest szeroki, kupimy coraz więcej rodzajów i smaków napoi roślinnych.
Najczęściej wykonuje się napoje roślinne z:
- Płatków owsianych (owsiane)
- Migdałów (migdałowe)
- Wiórków kokosowych (kokosowe)
- Ryżu białego lub brązowego (ryżowe)
- Orzechów nerkowca
- Kaszy jaglanej (jaglane)
- lub mieszanki tych napojów
Mimo, iż sam pomysł przygotowania samemu napoju roślinnego jest genialny oraz często tańszy i smaczniejszy, dopasowany do naszych potrzeb (można kombinować ze składnikami) to jednak niestety ma swoją wadę- NIE DOSTARCZA ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH m.in. WAPNIA. Minerał ten jest istotny dla każdego, ale szczególnie dla dzieci! A kochające mamy, które chcą dla dzieci jak najlepiej, mogą czasem wpaść na pomysł przygotowywania samemu takiego napoju roślinnego. Bo mamy zakodowane, że domowy jest zawsze lepszy od kupnego. Ale nie zawsze tak jest!
Napoje roślinne dostępne na rynku są produktami FORTYFIKOWANYMI czyli wzbogacanymi m.in. w wapń, dzięki czemu zachowują odpowiednią jego ilość, a domowe napoje- niestety NIE!
Jak to wygląda w praktyce?
Mleko krowie w szklance (250 ml) zawiera 300 mg wapnia!
a napoje roślinne?
- Mleko (napój) migdałowy:
100 g migdałów zawiera 239 mg wapnia
Załóżmy, że do stworzenia mleka użyjemy 150 g migdałów na litr napoju- wtedy w szklance (250 ml) zawartość wapnia będzie wynosić niecałe 90 mg wapnia (tak naprawdę nawet mniej, ponieważ tylko część wapnia przejdzie do płynu a reszta zostanie w miazdze migdałowej).
Napój migdałowy fortyfikowany w wapń zawiera około 250 mg wapnia w 250 ml.
- Mleko (napój) owsiany:
100 mg płatków owsianych zawiera 54 mg wapnia
Załóżmy, że do stworzenia mleka użyjemy 200 g płatków owsianych na litr napoju- wtedy w szklance (250 ml) zawartość wapnia będzie wynosić tylko 27 mg wapnia.
Napój owsiany fortyfikowany w wapń zawiera 300 mg wapnia w 250 ml.
- Mleko (napój) kokosowy:
100 wiórków kokosowych zawiera 26 mg wapnia
Załóżmy, że do stworzenia mleka użyjemy 300 g wiórków kokosowych na litr napoju- wtedy w szklance (250 ml) zawartość wapnia będzie wynosić jedynie 19,5 mg wapnia.
Napój kokosowy fortyfikowany w wapń zawiera około 300 mg wapnia w 250 ml.
Sama widzisz, że różnica jest mocno zauważalna!
A więc, co można zrobić aby temu zapobiec?
- czytaj etykiety i wybieraj napoje roślinne wzbogacane w wapń ale nie wzbogacane w cukier!
- pamiętaj, że często długa lista dodatków w składzie mleka, niekoniecznie oznacza konserwanty czy inne niezdrowe dodatki, ale często są to substancje wzbogacające napój w wapń, witaminy z grupy B czy D,
- na co dzień używaj mleka roślinnego wzbogaconego w wapń, a domowe zamienniki mleka krowiego stosuj jako urozmaicenie smakowe, do różnego rodzaju placuszków, ciastek,
- kup wapń w postaci w proszku, który dostępny jest w aptece, sklepie ze zdrową żywnością lub w sklepie internetowym i dodawaj go do domowych napojów roślinnych.
Pamiętaj, że odpowiednia podaż wapnia jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE!
Wypróbuj jadłospisy wegańskie: https://akademiazz.com.pl/produkt/gotowy-jadlospis-weganski/
[…] jak pisałam wcześniej -> NAPOJE ROŚLINNE przygotowywane w domu, niestety nie posiadają wystarczających ilości składników odżywczych m.in. wapnia, dlatego […]