weganska owsianka
weganska owsianka

Daktylowo-kakaowa wegańska owsianka z truskawkami

dieta wegańska i niski indeks glikemiczny to możliwe, spróbuj pysznej owsianki
Czas przygotowania 5 minuty
Łączny czas 5 minuty
Rodzaj deser, przekąska, śniadanie
Kuchnia wegańska
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 1 szklanka napoju sojowego lub innego roślinnego
  • 1 szklanka truskawek np. mrożonych
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 sztuki daktyli
  • 1 kostka czekolady gorzkiej
  • 1/2 łyżki wiórków kokosowych

Instrukcje
 

  • Daktyle pokrój.
  • Gotuj płatki na mleku roślinnym z dodatkiem pokrojonych daktyli (na małym ogniu), mieszając co jakiś czas- około 6 minut.
  • Dodaj pokruszoną czekoladę i dodaj do gotującej się owsianki. Gotuj jeszcze około 2-3 minuty, aż konsystencja owsianki będzie odpowiednia (jeśli zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody).
  • W tym czasie truskawki zanurz w kąpieli wodnej, aby delikatnie rozmiękły.
  • Dodaj truskawki do owsianki i posyp wiórkami.

Leave a Comment