Daktylowo-kakaowa wegańska owsianka z truskawkami
dieta wegańska i niski indeks glikemiczny to możliwe, spróbuj pysznej owsianki
Czas przygotowania 5 minuty minut
Łączny czas 5 minuty minut
Rodzaj deser, przekąska, śniadanie
Kuchnia wegańska
- 1 szklanka napoju sojowego lub innego roślinnego
- 1 szklanka truskawek np. mrożonych
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 sztuki daktyli
- 1 kostka czekolady gorzkiej
- 1/2 łyżki wiórków kokosowych
Daktyle pokrój.
Gotuj płatki na mleku roślinnym z dodatkiem pokrojonych daktyli (na małym ogniu), mieszając co jakiś czas- około 6 minut.
Dodaj pokruszoną czekoladę i dodaj do gotującej się owsianki. Gotuj jeszcze około 2-3 minuty, aż konsystencja owsianki będzie odpowiednia (jeśli zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody).
W tym czasie truskawki zanurz w kąpieli wodnej, aby delikatnie rozmiękły.
Dodaj truskawki do owsianki i posyp wiórkami.