napój roślinny, trudny wybór

Masz alergię na mleko? Stosujesz dietę wegańską? A może po prostu napoje roślinne bardziej Ci smakują? Jeśli tak, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dzięki niemu dowiesz się jak wybierać i na co zwrócić uwagę kupując napoje roślinne!

Dieta wegańska jest niedoborowa, to znaczy, że nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych w takich samych, odpowiednich proporcjach jak dieta tradycyjna. Osoby będące na diecie wegańskiej, powinny bardziej niż inni zadbać o prawidłowe ich dostarczenie.

Tak jak pisałam wcześniej -> NAPOJE ROŚLINNE przygotowywane w domu, niestety nie posiadają wystarczających ilości składników odżywczych m.in. wapnia, dlatego nie są uważane za tak dobry zamiennik mleka krowiego. Dlatego warto kupować napoje fortyfikowane w ten pierwiastek!

No dobrze, a więc na co należy zwracać uwagę podczas wyboru napoju roślinnego?

  • Na informację odnośnie wzbogacenia w wapń (fortyfikowane napoje)
  • Mile widziana będzie również informacja o wzbogaceniu w wit. D, A czy ryboflawinę (wit. B2)
  • Jak najmniejsza ilość cukrów prostych (dodanych w postaci cukru, syropów itp.)
  • Najlepiej jak najmniej substancji takich jak m.in. karagen, guma gellan, guma guar (ponieważ mogą one powodować wzdęcia)

DOBRE WYBORY: MLEKO SOJOWE I MLEKO OWSIANE

  • Mleko sojowe – pod względem wartości odżywczych to najlepszy zamiennik mleka krowiego, dodatkowo charakteryzuje się również niską wartością energetyczną: około 30-40 kcal/ 100 ml (bez substancji smakowych bądź cukrów dodanych).

skład: baza sojowa 98% (woda, ziarna soi 8,7%,),  cukier buraczany, węglan wapnia, sól; wapń: 120 mg/100 g

skład: mieszanka sojowa 96% (woda, soja)*, skoncentrowany sok winogronowy*, cukier trzcinowy*, ekstrakt z wodorostów Lithotamnium calcareum, sól morska, stabilizator (karagen); wapń: 120 mg/100 g

skład: woda, soja* (11%), cukier trzcinowy*, ekstrakt jabłkowy*, glony Lithothamnium Calcareum, sól morska, algi Chondrus Crispus; wapń: 120 mg/100 g

  • Mleko owsiane– delikatniejsza alternatywa dla mleka tradycyjnego. Najczęściej zawiera więcej węglowodanów i cukrów prostych, niż inne napoje roślinne, dlatego nie zaleca się go u osób zmagających się z problemami z gospodarką insulinowo-węglowodanową.  Jego dużą zaletą jest natomiast obecność korzystnej rozpuszczalnej frakcji błonnika w postaci beta-glukanów, która obniża poziom „złego” cholesterolu LDL.

skład: woda, pełnoziarnisty owies* (16%), olej słonecznikowy*, algi morskie (Lithothamnium 0,4%), sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny); wapń: 120 mg/100 g

skład: woda, owies 10%, olej słonecznikowy, węglan wapnia, sól morska, witamina E, witamina B6, witamina B2, witamina A, kwas foliowy, witamina D, witamina B12; wapń 120 mg/ 100 g

skład: woda, owies 10%, olej rzepakowy, węglan wapnia, fosforan wapnia, sól, witaminy (D2, ryboflawina i B12),  jodek potasu; wapń: 120 mg/ 100 g

Czytaj etykiety, wybieraj świadomie!

Dieta WEGAŃSKA <— smaczna, szybka do przygotowania, z wykorzystaniem składników!

Leave a Comment