Jaka dieta w SIBO i jelicie drażliwym? Odpowiedź jest prosta: spróbuj diety low FOD MAP!

Dieta low FODMAP (dieta o małej zawartości fermentujących węglowodanów) skierowana jest do osób zmagających się ze schorzeniami ze strony układu pokarmowego, a mianowicie w zespole jelita nadwrażliwego (IBS), w przeroście bakteryjnym jelita cienkiego (SIBO-> może występować w przebiegu cukrzycy, choroby wrzodowej żołądka, chorobie Hashimoto, przy alergiach i nietolerancjach pokarmowych, zbyt długim stosowaniu leków zobojętniających kwas żołądkowy) lub w przypadku występujących nawracających wzdęć, nadmiernych gazów, obecności biegunek bądź zaparć.

Co oznacza LOW FODMAP?

FODMAP to skrót od „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols

czyli

„Fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole”

To krótkołańcuchowe węglowodany słabo wchłaniane, szybko fermentujące, o wysokim ciśnieniu osmotycznym.

Zaliczamy do nich:
fruktozę (z owoców, miodu, syropu glukozowo-fruktozowego),
laktozę (z produktów mlecznych),
fruktany (m.in. z pszenicy, pora, czosnku, cebuli),
galaktany (z roślin strączkowych),
poliole (m.in. mannitol, sorbitol, erytrol, ksylitol).

Jak prawidłowo przejść na dietę LOW FODMAP i ile czasu powinien trwać cały proces?

Dieta LOW FODMAP składa się z trzech faz:

  1. Faza eliminacyjna
  2. Faza reintrodukcji
  3. Faza po reintrodukcji

Faza eliminacyjna to pierwsza faza diety, która powinna trwać od około 4 do 8 tygodni. Wszystko tak naprawdę jest bardzo indywidualne i zależy od organizmu. Sama faza opiera się na zasadzie:

JEDZ produkty dozwolone!

low fodmap

 

 

 

PAMIĘTAJ! że dieta LOW FODMAP to dietą eliminacyjna!. Należy ją stosować tylko określony czas! Zbyt długie jej stosowanie może wiązać się z niedoborami pokarmowymi.

Stosuj dietę przez 4 tygodnie, razem z antybiotykami przepisanymi przez lekarza.

Obserwuj swój organizm! A jeśli nie widać poprawy, warto po konsultacji z lekarzem, przedłużyć tą fazę do 8 tygodni. Jednak nie dłużej! Bardzo ważne jest, aby przed wkroczeniem w tą fazę PRZYGOTOWAĆ SIĘ do niej!

 

Co to oznacza?

  • Przejrzyj listę produktów dozwolonych, wybierz odpowiednie dla siebie produkty,
  • Wybierz się na zakupy w celu zaopatrzenia się w niezbędne produkty- będzie Ci się łatwiej zorganizować i rozpocząć tą fazę,
  • Przygotuj sobie dzienniczek, który będzie służył do zapisywania produktów, po których WYSTĄPIŁY jakieś problemy ze strony układu pokarmowego, jak np. wzdęcia, biegunki, zatwardzenia.

 

 

WYKLUCZ produkty niedozwolone w SIBO, IBS, o dużej ilości FODMAP:

sibo, lowfodmap

 

Jeśli 8 tygodni minęło, a samopoczucie i objawy nie ustąpiły- możliwe, że problem nie tkwi na przykład w IBS, lecz przyczyną jest coś innego- NALEŻY w tym przypadku skonsultować się ze specjalistą! Nie ma sensu leczyć się na własną rękę, bo można sobie tylko bardziej zaszkodzić!

Faza reintrodukcji to kolejna faza, która polega na ponownym wprowadzeniu produktów z wysoką zawartością FODMAP.

W jakim celu?

Aby sprawdzić, jaki poziom na poszczególne produkty wchodzące w skład produktów FODMAP jest tolerowany. Cel tkwi w ustaleniu odpowiedniego dla nich maksimum.

Tak naprawdę ta faza uważana jest za tą NAJWAŻNIEJSZĄ, ponieważ to od niej zależy jak szybko z powodzeniem uda się odnaleźć GŁÓWNE produkty lub grupy produktów, które stanowią WYZWANIE dla Naszego organizmu i mu nie służą. Oczywiście u każdego próg tolerancji będzie inny- powodując, że np. dla jednego produkty, które zawierają nawet minimalne ilości fruktozy będą prowadziły do dolegliwości, a u innych tylko figi (bogate w fruktozę) będą odpowiedzialne za tego typu problemy.

Jakie są najważniejsze zasady w tej fazie?

  • Nie należy łączyć różnych produktów o wysokiej zawartości fermentujących węglowodanów, NAWET jeśli niektóre z nich nie sprawiają dolegliwości i Twój organizm je toleruje. Może wtedy dojść do złej interpretacji dolegliwości, które u Ciebie wystąpią.
  • Na początku wybierz po jednym produkcie, który zawiera tylko jeden rodzaj FODMAP, czyli np. miód bogaty w fruktozę, rzodkiewkę bogatą w fruktany!
  • Testuj każdą grupę pokarmów przez tydzień i pamiętaj, że muszą wystąpić przynajmniej 2-3 dni przerwy pomiędzy rozpoczęciem testowania kolejnej grupy produktów.
  • Jeśli już najmniejsza ilość danego produktu przyczynia się do powstawania dolegliwości- odczekaj aż objawy ustąpią i spróbuj innego produktu z danej grupy produktów. Jeśli one również będą powodowały dolegliwości- możliwe, że Twój organizm NIE TOLERUJE całej grupy tych produktów.
  • Lepiej zostaw produkty z grupy fruktanów i galaktooligosacharydów na sam koniec II fazy, gdyż są to produkty gazotwórcze, które u osób zdrowych mogą powodować drobne problemy z ich trawieniem, a co dopiero u osób zmagających się z problemami jelitowymi. Dodatkowo niewiele produktów z tych dwóch grup występuje osobno, częściej dany produktów zawiera zarówno fruktany jak i galaktooligosacharydy, dlatego warto pozostawić je na koniec tej fazy.
  • Współpracuj z osobą kompetentną w tej dziedzinie, gdyż wsparcie i fachowa wiedza będą w tej fazie NA MIARĘ ZŁOTA!

Wprowadzaj produkty korzystając z jednego z 3 najpopularniejszych schematów

  • Schemat nr 1- w 1 dniu tygodnia spożywasz minimalną ilość testowanego produktu, w 2 dzień średnią ilość (około 2 razy większą niż dnia poprzedniego)- oczywiście jeśli nie ma negatywnych objawów, w 3 dniu robisz przerwę, w 4 dużą porcję testowanego produktu, a w 5-7 stosujesz przerwę. Jeśli brak negatywnych symptomów- możesz spróbować testować kolejny produkt z innej grupy produktów FODMAP. Pamiętaj: monitoruj swój organizm KAŻDEGO dnia!
  • Schemat nr 2- przez pierwsze 3 dni spożywasz po kolei: minimalną ilość, średnią i dużą danego produktu, a przez kolejne 4 dni robisz przerwę. Jeśli brak negatywnych symptomów- możesz spróbować testować kolejny produkt z innej grupy produktów FODMAP. Pamiętaj: monitoruj swój organizm KAŻDEGO dnia!
  • Schemat nr 3- w 1 dniu spożywasz minimalną ilość testowanego produktu, w 2 robisz przerwę, w 3 sięgasz po średnią ilość, w 4 robisz ponownie przerwę, w 5 spożywasz dużą ilość, a przez kolejne TRZY dni robisz przerwę. Jeśli brak negatywnych symptomów- możesz spróbować testować kolejny produkt z innej grupy produktów FODMAP. Pamiętaj: monitoruj swój organizm KAŻDEGO dnia! Ten schemat różni się od powyższych tym, że trwa 8 dni, a nie 7.

Mimo, iż ten etap może być trudny- po nim będzie tylko LEPIEJ! A jeśli pojawi się porażka- NIE MARTW SIĘ! One zawsze się pojawiają, najważniejsze żeby dalej robić swoje 😉

  • Faza po reintrodukcji- to tak naprawdę wykorzystanie zdobytej wiedzy i praktykowanie jej w codziennym życiu. Co to oznacza? Należy dokonywać wyborów w kwestii żywieniowej w taki sposób, w jaki w II fazie organizm nam to zakomunikował.

Co jest celem w tej fazie? Nie dopuścić do powrotu objawów ze strony układu pokarmowego, spowodowanych spożytymi produktami bogatymi w FODMAP.

Reasumując, jeśli zmagasz się z SIBO, SIFO, IMO, IBS, bardzo ważne jest to aby zastosować odpowiednie leczenie antybiotykami, aby wspomagać się dobrymi i skutecznymi probiotykami oraz zastosować dietę eliminacyjną low FODMAP – dzięki tym narzędziom już wkrótce poczujesz ulgę. Powodzenia!

Zbilansowane diety low FODMAP zastosuj w pierwszej fazie eliminacyjnej—> DIETA low FODMAP

 

Leave a Comment