smaczne tofu, dieta wegetariańska

TOFU czy TO-FU(j)

Pewnego razu na jednej z pierwszych konsultacji z pacjentką, podczas rutynowych pytań o produkty których lubi a których nie, zapytałam o tofu, na co ona; TOFU -sama nazwa wskazuje że to-fu (j)! Uśmiałam się, ale to częściowo prawda. Tofu tak jak np. awokado trzeba “obrobić” i stanie się naprawdę pyszne. Jak nie wiemy w jaki sposób to zrobić, będziemy zdani na jedzenie produktu mdłego i szybko się zrazimy.

Co to w ogóle jest TOFU?

Samo słowo tofu oznacza twarożek sojowy, który został wynaleziony przez Chińczyków. Dzisiaj, stanowi składnik diety coraz większego grona osób. Często uważany za bezsmakowy i mdły. Ale to właśnie jego zaleta- można go użyć do dań na słodko jak i na wytrawnie. Do zup, jak i do azjatyckich makaronów. Sekretem smacznego tofu jest to, jakie przyprawy i inne składniki zostaną użyte, aby uwolnić jego smak. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej pamiętaj, aby wybierać tofu wzbogacane w wapń –> o składnikach na które warto zwracać uwagę będąc na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej poczytasz w artykule o suplementacji w diecie wegetariańskiej.

Tofucznica zamiast jajecznicy?

Dodaj sól kala namak, która doda tofu ciekawy aromat jajka 😉

Posyp świeżym szczypiorkiem i zaserwuj jako nie gorszy odpowiednik tradycyjnego polskiego śniadania.

A tofu na słodko? Jeśli masz dość przewidywalnych deserów

Użyj naturalnego tofu z dodatkiem orzechów laskowych, mleka, kakao oraz daktyli – niebo! Prawie jak MONTE!

Natomiast zblendowane tofu z dodatkiem miodu, mleka i żelatyny (bądź agaru) pozwoli stworzyć pyszny pudding!

Smaczne tofu na wytrawnie

Jak dobrze zamarynować tofu do makaronów, zapiekanek lub sałatek? Tak naprawdę wystarczy trochę wyobraźni. Poniżej kilka przykładów, w których tofu za każdym razem wydobędzie całkowicie inny smak (każde zamarynowane tofu najlepiej włożyć na kilka godzin /noc do lodówki). Zamarynowane tofu można pokroić w kostkę, obsypać mąką np. kukurydzianą lub ziemniaczaną i usmażyć na oleju.

Marynata musztardowa

o 2 łyżki musztardy

o 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny

o 1 łyżka oliwy

o 2 łyżeczki sosu sojowego

o 1 łyżeczka miodu, cukru lub słodzika

o Około 75 ml wody

Marynata curry

o 3 łyżki oliwy z oliwek

o 1 łyżka curry

o Odrobina imbiru (świeży, starty na tarce)

o 1-2 ząbki czosnku (starte)

o Około 75 ml wody

Marynata na słodko

o Około 100 ml octu balsamicznego

o 1 łyżka sosu sojowego

o 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego

o Odrobina wody

Marynata BBQ

o Około 80 g keczupu lub przecieru pomidorowego

o 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego

o Odrobina wędzonej papryki

o Odrobina ostrej papryki

o Odrobina cukru

o Odrobina soli

o 1 Łyżka octu

 

Najważniejsze, aby nie bać się kombinować i nie zniechęcać po nieudanej próbie!

Pyszne przepisy ze smacznymi wersjami tofu znajdziesz w moich zbilansowanych jadłospisach: wegetariańskich oraz wegańskich. Smacznego!

Leave a Comment