Jak przyrządzić tofu żeby było smaczne?
TOFU czy TO-FU(j)
Pewnego razu na jednej z pierwszych konsultacji z pacjentką, podczas rutynowych pytań o produkty których lubi a których nie, zapytałam o tofu, na co ona; TOFU -sama nazwa wskazuje że to-fu (j)! Uśmiałam się, ale to częściowo prawda. Tofu tak jak np. awokado trzeba “obrobić” i stanie się naprawdę pyszne. Jak nie wiemy w jaki sposób to zrobić, będziemy zdani na jedzenie produktu mdłego i szybko się zrazimy.
Co to w ogóle jest TOFU?
Samo słowo tofu oznacza twarożek sojowy, który został wynaleziony przez Chińczyków. Dzisiaj, stanowi składnik diety coraz większego grona osób. Często uważany za bezsmakowy i mdły. Ale to właśnie jego zaleta- można go użyć do dań na słodko jak i na wytrawnie. Do zup, jak i do azjatyckich makaronów. Sekretem smacznego tofu jest to, jakie przyprawy i inne składniki zostaną użyte, aby uwolnić jego smak. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej pamiętaj, aby wybierać tofu wzbogacane w wapń –> o składnikach na które warto zwracać uwagę będąc na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej poczytasz w artykule o suplementacji w diecie wegetariańskiej.
Tofucznica zamiast jajecznicy?
Dodaj sól kala namak, która doda tofu ciekawy aromat jajka 😉
Posyp świeżym szczypiorkiem i zaserwuj jako nie gorszy odpowiednik tradycyjnego polskiego śniadania.
A tofu na słodko? Jeśli masz dość przewidywalnych deserów
Użyj naturalnego tofu z dodatkiem orzechów laskowych, mleka, kakao oraz daktyli – niebo! Prawie jak MONTE!
Natomiast zblendowane tofu z dodatkiem miodu, mleka i żelatyny (bądź agaru) pozwoli stworzyć pyszny pudding!
Smaczne tofu na wytrawnie
Jak dobrze zamarynować tofu do makaronów, zapiekanek lub sałatek? Tak naprawdę wystarczy trochę wyobraźni. Poniżej kilka przykładów, w których tofu za każdym razem wydobędzie całkowicie inny smak (każde zamarynowane tofu najlepiej włożyć na kilka godzin /noc do lodówki). Zamarynowane tofu można pokroić w kostkę, obsypać mąką np. kukurydzianą lub ziemniaczaną i usmażyć na oleju.
Marynata musztardowa
o 2 łyżki musztardy
o 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
o 1 łyżka oliwy
o 2 łyżeczki sosu sojowego
o 1 łyżeczka miodu, cukru lub słodzika
o Około 75 ml wody
Marynata curry
o 3 łyżki oliwy z oliwek
o 1 łyżka curry
o Odrobina imbiru (świeży, starty na tarce)
o 1-2 ząbki czosnku (starte)
o Około 75 ml wody
Marynata na słodko
o Około 100 ml octu balsamicznego
o 1 łyżka sosu sojowego
o 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
o Odrobina wody
Marynata BBQ
o Około 80 g keczupu lub przecieru pomidorowego
o 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
o Odrobina wędzonej papryki
o Odrobina ostrej papryki
o Odrobina cukru
o Odrobina soli
o 1 Łyżka octu
Najważniejsze, aby nie bać się kombinować i nie zniechęcać po nieudanej próbie!
Pyszne przepisy ze smacznymi wersjami tofu znajdziesz w moich zbilansowanych jadłospisach: wegetariańskich oraz wegańskich. Smacznego!