risotto z grzybami
risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Prep Time 45 minutes
Total Time 45 minutes
Course kolacja, lunch, obiad
Cuisine polska, wegetariańska
Servings 1

Ingredients
  

  • 4,5 łyżki ryżu arborio
  • 2 garści grzybów (kurek, boczniaków, pieczarek, leśnych)
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Instructions
 

  • Cebulę obierz i pokrój na małe kawałki, podsmaż na 1/2 łyżki oliwy.
  • Na patelnię dodaj ryż do risotto. Wymieszaj. Duś około 5 minut.
  • Ugotuj wodę, aby była gorąca i delikatnie podlewaj nią ryż na patelni (aż ryż ją wchłonie). Dodaj szczyptę pieprzu i soli.
  • Risotto gotuj mieszając co 2-3 minuty, aż do momentu gdy uzyska odpowiednią miękkość (nie może być rozgotowane)- około 20 minut.
  • Dodaj parmezan i wymieszaj (jeśli chcesz dopraw jeszcze pieprzem i solą).
  • W tym samym czasie na drugiej patelni możesz robić sos grzybowy: Grzyby dokładnie umyj. Przeciśnij przez praskę obrany czosnek i wrzuć go na rozgrzaną patelnię na 1/2 łyżce oliwy. Dodaj grzyby i smaż około 2-3 minuty. Podlej odrobiną wody. Dodaj sól i pieprz. Skrop grzyby sokiem z cytryny oraz polej śmietaną, wymieszaj a następnie podgrzewaj na mniejszym ogniu przez około 4 minuty mieszając, co jakiś czas.
  • Risotto polej sosem grzybowym a następnie posyp całość pietruszką.

Leave a Comment