Cebulę obierz i pokrój na małe kawałki, podsmaż na 1/2 łyżki oliwy.
Na patelnię dodaj ryż do risotto. Wymieszaj. Duś około 5 minut.
Ugotuj wodę, aby była gorąca i delikatnie podlewaj nią ryż na patelni (aż ryż ją wchłonie). Dodaj szczyptę pieprzu i soli.
Risotto gotuj mieszając co 2-3 minuty, aż do momentu gdy uzyska odpowiednią miękkość (nie może być rozgotowane)- około 20 minut.
Dodaj parmezan i wymieszaj (jeśli chcesz dopraw jeszcze pieprzem i solą).
W tym samym czasie na drugiej patelni możesz robić sos grzybowy:
Grzyby dokładnie umyj. Przeciśnij przez praskę obrany czosnek i wrzuć go na rozgrzaną patelnię na 1/2 łyżce oliwy. Dodaj grzyby i smaż około 2-3 minuty. Podlej odrobiną wody. Dodaj sól i pieprz. Skrop grzyby sokiem z cytryny oraz polej śmietaną, wymieszaj a następnie podgrzewaj na mniejszym ogniu przez około 4 minuty mieszając, co jakiś czas.
Risotto polej sosem grzybowym a następnie posyp całość pietruszką.