szarlotka

Ekspressowy deser a’la szarlotka

szarlotka

Ekspressowy deser a'la szarlotka

Czas przygotowania 3 minuty
Łączny czas 3 minuty
Rodzaj deser, przekąska, śniadanie
Kuchnia polska, wegetariańska
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 200 gramów jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 2 sztuki herbatników mogą być też ciasteczka owsiane
  • 3 szczypty cynamonu lub więcej jak lubisz
  • 2 łyżki płatków owsianych lub innych np. gryczanych, jaglanych

Instrukcje
 

  • Jabłko obierz, pokrój w kostkę i podduś z cynamonem na odrobinie wody. Gdy woda wyparuje, podpraż chwilę kawałki.
  • Przygotuj mały słoiczek/szklankę lub pudełko. Na dno dodaj pokruszone herbatniki i płatki owsiane.
  • Orzechy podpraż na patelni, posiekaj drobno i wymieszaj z jogurtem.
  • Nałóż jogurt na herbatniki. Na wierzch wyłóż podduszone kawałki jabłka.
  • E: 427kcal, B: 16,9g, T: 15,2g, W: 51,9g, WW: 5,2

Leave a Comment