dieta antyhstaminowa

DIETA ANTYHISTAMINOWA- czego unikać a co można jeść będąc na tej diecie? Krótki poradnik.

Nietolerancja histaminy, często nazywana pseudoalergią (ponieważ pomimo typowych objawów jak w alergii, nie aktywuje układu odpornościowego) może być powiązana ze zwiększeniem poziomu tej aminy w organizmie, co przekłada się na jej toksyczne działanie.

Zasady diety antyhistaminowej

U osób ze stwierdzoną nietolerancją histaminy, zaleca się przejście na DIETĘ ANTYHISTAMINOWĄ. Sama dieta ma działanie przeciwzapalne i jest dietą ELIMINACYJNĄ, ponieważ charakteryzuje się eliminacją produktów zarówno tych o wysokiej zawartości histaminy, jak i tych które stymulują jej wydzielanie.

Jakie produkty należy eliminować w diecie antyhistaminowej?

Dużą zawartością histaminy mogą pochwalić się takie produkty, jak:

Produkty ulegające procesowi fermentacji:

  • czerwone wino, piwo (alkohol)
  • kiszona kapusta
  • długodojrzewające sery (np. parmezan, grana padano, camembert)
  • drożdże
  • ocet (wyjątek: ocet spirytusowy)

Ryby wędzone, marynowane i peklowane:

  • makrela/ makrela wędzona
  • łosoś/ łosoś wędzony
  • tuńczyk
  • śledź marynowany
  • sardynki

Produkty mięsne wędzone i suszone:

  • surowe kiełbasy
  • surowe szynki

Warzywa i owoce bogate w histaminę:

  • pomidory
  • bakłażan
  • groszek
  • pieczarki
  • rośliny strączkowe
  • awokado
  • szpinak
  • banan
  • gruszka
  • owoce cytrusowe
  • maliny

Orzechy:

  • orzechy włoskie
  • pistacje
  • orzechy nerkowca
  • orzechy laskowe
  • orzechy ziemne

Przyprawy:

  • goździki
  • cynamon
  • anyż
  • chili
  • gałka muszkatołowa
  • curry

Wszelkie słodycze, szczególnie czekolada i samo kakao

A jakie produkty mogą pojawić się w tej diecie i są zalecane?

Do takich produktów możemy zaliczyć:

Produkty zbożowe (oprócz tych na drożdżach i na bazie pszenicy):

  • owies
  • orkisz
  • żyto
  • grykę
  • amarantus
  • komosę ryżową
  • proso

Produkty nabiałowe produkowane ze świeżego mleka oraz sery świeże:

  • maślanki
  • kefiry
  • jogurty naturalne
  • twarogi
  • serki wiejskie
  • mleko świeże
  • śmietany
  • mozzarella
  • ricotta

Owoce i warzywa z wyjątkiem wcześniej wypisanych

Ryby i mięso chude:

  • dorsz
  • pstrąg
  • mintaj
  • sandacz
  • królik
  • kurczak
  • indyk
  • wołowina

Nasiona:

  • mak
  • migdały
  • sezam
  • nasiona słonecznika
  • pestki dyni
  • kokos

Jak funkcjonować na diecie antyhistaminowej w praktyce?

Tak naprawdę, to kwestia bardzo indywidualna. U niektórych osób wskazana będzie rezygnacja z wszystkich powyższych produktów, które są bogate w tą aminę, gdyż już ich małe dawki mogą wzmagać objawy niepożądane. Jednakże, u wielu osób może okazać się, że należy zrezygnować tylko z wybranych produktów, a inne względnie niezalecane- mogą być przez nie dobrze tolerowane.

Jak sprawdzić, które produkty należy wyeliminować?

Najlepszym rozwiązaniem będzie OBSERWACJA. Nikt tak naprawdę, nie jest w stanie lepiej zaobserwować, co Nam szkodzi niż My sami. Dlatego warto postawić na dzienniczek i skrupulatne zapisywanie produktów, które spożyliśmy przez określony czas, na przykład 1-2 tygodni, a także wprowadzać do diety STOPNIOWO produkty bogate w histaminę i zapisywać samopoczucie po ich spożyciu.

Jeśli nie wiesz jak dobrze zbilansować dietę antyhistaminową, możesz ją kupić na mojej stronie w różnych kalorycznościach.

Zapraszam do SKLEPU na zakupy.

One Thought to “Dieta antyhistaminowa – czego unikać, co można jeść?”

  1. […] Zasady diety znajdziesz w tym poście –> CO JEŚĆ a CZEGO UNIKAĆ W DIECIE MAJĄC NIETOLERANCJĘ HISTAMINY […]

Leave a Comment