pieczone tofu

Pieczone tofu w marynacie w pysznej marynacie

pieczone tofu

Pieczone tofu w marynacie w pysznej marynacie

Czas przygotowania 35 minuty
Łączny czas 35 minuty
Rodzaj kolacja, lunch, Main Dish, obiad
Kuchnia fusion, wegańska
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 1/2 opakowania tofu
  • 1/2 sztuki brokuła
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 5 łyżek płatków drożdżowych
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 2 szt. suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 garść pietruszki
  • 1 łyżeczka sezamu
  • sól, pieprz, papryka wędzona

Instrukcje
 

  • Kaszę opłucz w gorącej wodzie, aby pozbyć się goryczy, a następnie gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Tofu pokrój na plastry i zamarynuj w musztardzie, syropie z agawy, oliwie, płatkach drożdżowych, sezamie, soli i pieprzu (WCZEŚNIEJ- tak aby było około 3-4h w lodówce).
  • Zamarynowane tofu wyłóż na papierze do pieczenia i piecz w 180 stopniach około 15-20 minut.
  • Brokuł wrzuć do gotującej się osolonej wody na około 6-8 minut.
  • Suszone pomidory pokrój w kostkę i dodaj razem z pokrojoną natką pietruszki do kaszy jaglanej. Wymieszaj. Smacznego!
  • E: 580kcal, B: 36,5g, T: 20g, W: 62g, WW: 6,3

Leave a Comment