głód sytość

GŁÓD I SYTOŚĆ.

Nie bez przyczyny mówi się, że dieta zaczyna się w głowie. Centrum dowodzenia głodem i sytością znajduje się w podwzgórzu. Tam trafiają informację o aktualnej sytuacji organizmu i przewodu pokarmowego. Docierają tam 4 rodzaje sygnałów:

MOTORYCZNE

– czyli info o rozszerzaniu lub obkurczaniu żołądka. Jeśli żołądek jest pełny, kończymy jedzenie -u każdego może być to inny moment, ale można nad tym popracować. Kurczenie się żołądka (burczenie) pobudza nas do przygotowywania i przystąpienia do posiłku

METABOLICZNE

– czyli info o stężeniu: glukozy, wolnych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i ciał ketonowych we krwi. Od poziomu tych składników we krwi zależy czy będziemy głodni czy najedzeni

HORMONALNE

– regulujące substancje wydzielane przez trzustkę i jelita, a także tkankę tłuszczową, które poprzez krew docierają do mózgu i:

– hamują łaknienie: leptyna, insulina!, cholecystokinina, peptyd YY, GLP-1, IL-6, TNF-a i inne. Istotne jest to, że stężenie leptyny oraz insuliny jest proporcjonalne do ilości tkanki tłuszczowej w organizmie

– pobudzają apetyt: grelina, neuropeptyd Y, białka agouti, MCH, oreksyna, B-endorfiny i inne

Zła wiadomość jest taka, że więcej jest tych hormonów pobudzających apetyt niż hamujących.

TERMICZNE

– w zależności od temperatury odczuwamy głód lub nie: gdy jest zimno jesteśmy szybciej głodni, gdy upał lub mamy gorączkę to rzadziej myślimy o jedzeniu.

Do zarządzania apetytem mamy dostępne następujące narzędzia:

alliestezja

– czyli w zależności od głodu, inaczej odczuwamy smakowitość pokarmów: bardziej lub mniej. Pierwszy łyk czy gryz zawsze jest najsmaczniejszy

sytość specyficzna

– w miarę jedzenia danego produktu, zmniejsza się przyjemność, ponieważ wyczerpuje się zapas energii w receptorach przekazujących do mózgu info o danym smaku i zapachu i „zmniejsza” się smakowitość dania. Dzięki temu unikniemy nadmiaru jednych składników odżywczych i niedoboru innych

wyuczone reakcje warunkowe

– preferencje smakowe, które zostały wykształcone na bazie różnych doświadczeń np. złych skojarzeń. Np. jak się czymś zatrujemy to przez jakiś czas nie mamy ochoty tego jeść!? Te preferencje są odwracalne, ale to jest kwestia bardzo indywidualna

Są też inne powody odczuwania głodu tj. czynniki psychologiczne, kulturowe, przyzwyczajenia, nałogi, nawyki oraz odczuwanie przyjemności. Ważne jest to, żebyśmy nauczyli się panować nad tymi na które mamy wpływ i w miarę możliwości tak układali dietę, aby wyregulować nasz apetyt.

opanuj głód za pomocą moich pysznych zbilansowanych diet

Leave a Comment