Buddha bowl z jajkiem i ryżem

Buddha bowl z jajkiem i ryżem
Posiłek idealny dla osób na diecie z niski indeksem glikemicznym.
Ingredients
- 1 jajko
- 3 łyżki ryżu brązowego
- 1 marchew
- 1/3 awokado
- 1/3 papryka czerwona
- 1 garść szpinak
- 2 łyżeczki hummusu
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Instructions
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem kurkumy, tak aby był al dente.
- Jajko ugotuj na twardo, wrzucając do gotującej się wody na około 7-8 minut.
- Warzywa i awokado pokrój w słupki i plastry.
- Do miski nałóż ugotowany ryż, obok niego dodaj hummus, pokrojone warzywa, awokado, szpinak tak, aby kompozycja również ładnie wyglądała (będzie się lepiej jadło).
- Na wierzch dodaj obrane i przekrojone na pół jajko, skrop oliwą, sokiem z cytryny oraz dopraw.