Cofnij
buddha bowl, dieta z niskim IG

Buddha bowl z jajkiem i ryżem

Posiłek idealny dla osób na diecie z niski indeksem glikemicznym.
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty
Rodzaj kolacja, lunch, obiad
Kuchnia śródziemnomorska
Porcje 1

Składniki
  

  • 1 jajko
  • 3 łyżki ryżu brązowego
  • 1 marchew
  • 1/3 awokado
  • 1/3 papryka czerwona
  • 1 garść szpinak
  • 2 łyżeczki hummusu
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje
 

  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem kurkumy, tak aby był al dente.
  • Jajko ugotuj na twardo, wrzucając do gotującej się wody na około 7-8 minut.
  • Warzywa i awokado pokrój w słupki i plastry.
  • Do miski nałóż ugotowany ryż, obok niego dodaj hummus, pokrojone warzywa, awokado, szpinak tak, aby kompozycja również ładnie wyglądała (będzie się lepiej jadło).
  • Na wierzch dodaj obrane i przekrojone na pół jajko, skrop oliwą, sokiem z cytryny oraz dopraw.