20 czynników, które mogą podnieść poziom cukru we krwi, nawet jeśli dbasz o dietę
Czy wiesz że nie tylko posiłek podwyższy poziom glukozy we krwi!? Poznaj 20 zaskakujących czynników, które mogą to zrobić!
Poziom glukozy we krwi jest regulowany przez skoordynowane reakcje fizjologiczne wielu narządów. W transporcie glukozy do komórek uczestniczy insulina, zatem insulinooporność i/lub niedobór insuliny, mogą prowadzić do podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Obecnie uznaje się, że wytwarzanie glukozy w wątrobie i hormony inkretynowe zwiększające wydzielanie insuliny, wydzielane przez jelita w odpowiedzi na składniki odżywcze, również odgrywają ważną rolę w regulacji poziomu glukozy na czczo i po posiłku.
Najnowsze badania sugerują, że zmienność (skoki) glikemii, w większym stopniu niż glikemia na czczo lub HbA1c, przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, prawdopodobnie poprzez uszkodzenia oksydacyjne, powodujące dysfunkcję śródbłonka oraz przewlekły stan zapalny w organizmie. Dlatego warto zapanować nad dietą oraz innymi czynnikami wywołującymi wzrost glukozy.
Warto zauważyć, że chociaż poszczególne osoby reagują inaczej na różne pokarmy, istnieją pewne pokarmy, które u większości dorosłych powodują podwyższony poziom glukozy.
W pewnym badaniu, standaryzowany posiłek składający się z płatków kukurydzianych i mleka spowodował podniesienie poziomu glukozy w zakresie stanu przedcukrzycowego (>140 mg/dl) u 80% osób objętych analizą.
Czynniki nie żywieniowe, wpływające na wzrost poziomu glukozy we krwi:
- gwałtowne zmiany temperatur,
- przeziębienia, ponieważ powodują one dodatkowy stres w organizmie, podnosi się wtedy poziom glukozy na skutek uruchomienia mechanizmów zwalczających infekcje (wirusy, bakterie),
- oparzenia słoneczne – powodują ból (czynnik stresogenny), a stres to czynnik powodujący podwyższenie poziomu cukru we krwi,
* ciekawostką jest, że w okresie zimowym częściej diagnozuje się cukrzycę, niż latem! Niższe temperatury zmniejszają przepływ krwi przez organizm, podwyższa to poziom cukru we krwi, a nawet zwiększa ryzyko powikłań u osób chorych na cukrzycę.
- niedostateczna ilość snu – nawet jedna zarwana noc, może sprawić, że organizm będzie gorzej wykorzystywał insulinę,
- odwodnienie – upośledza reakcję na glukozę,
- wahania hormonalne w cyklu menstruacyjnym kobiety.
- pomijanie śniadań, może to również spowodować znacznie wyższy wyrzut glukozy po obiedzie,
- pęcherze lub infekcje spowodowane niewłaściwym obuwiem. Upewnij się, że Twoje obuwie odprowadza wilgoć, wszelkiego rodzaju infekcje tym spowodowane mogą wpływać na poziom cukru,
- alergie – nie wpływają bezpośrednio na poziom cukru we krwi, ale mogą to zrobić różne metody leczenia (leki) i czynniki wyzwalające alergie,
- leki, takie jak syropy, pastylki do ssania czy preparaty witaminowe, szczególnie dla dzieci, z ogromem cukru, ale są też takie, których nie połykamy, a mogą wpływać na glukozę we krwi, np. niektóre krople do oczu stosowane w celu zmniejszenia swędzenia i utrzymania nawilżenia oczu, a także niektóre spraye do nosa w celu udrożnienia dróg oddechowych mogą zawierać steroidy, które powodują wzrost poziomu cukru,
- leki przeciwhistaminowe mogą powodować senność lub drzemki w ciągu dnia i wahania poziomu glukozy we krwi,
- niektóre leki stosowane: w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi (beta-blokery), w regulacji cholesterolu lub trójglicerydów (niacyna lub witamina B3), w leczeniu depresji (leki przeciwdepresyjne), w wyciszaniu stanów zapalnych (kortykosteroidy) lub infekcji (antybiotyki),
- palenie tytoniu – nie tylko może zaostrzać objawy alergii, ale także podwyższać poziom cukru we krwi. Nikotyna wpływa na komórki organizmu, które przestają reagować prawidłowo na insulinę, co dodatkowo zwiększa poziom cukru we krwi,
- sztuczne słodziki – a dokładnie sukraloza, może podnosić poziom cukru we krwi,
- kawa – nawet bez słodzika i bez mleka, ponieważ poziom cukru we krwi u niektórych osób jest wyjątkowo wrażliwy na kofeinę,
- zjawisko świtu, powszechnie występujący wzrost poziomu cukru we krwi we wczesnych godzinach porannych, zwykle między 2 a 8 rano – dotyczy szczególnie osób z insulinoopornością i cukrzycą,
- przebywanie na dużych wysokościach,
- zapalenie dziąseł, zależy to od składu śliny, ale przy zaburzeniach wchłaniania glukozy mogą one występować częściej, a każda infekcja jak wspomniałam wyżej, powoduje pogorszenie poziomu cukru we krwi,
- wahania i skoki poziomu glukozy we krwi mogą dotyczyć wszystkich, nawet zdrowych osób, bez zaburzeń glukozowo-insulinowych, jest to zależne od czynników genetycznych
- czy nawet indywidualnego składu mikrobiomu, dlatego zawsze warto zwracać uwagę na to co jemy i stosować zasady zdrowego żywienia.
Oczywiście warto dbać o dietę, która najmocniej wpływa na poziomy glukozy we krwi! Pamiętaj też o ww. czynnikach! I zadbaj całościowo o swoje zdrowie!
Skorzystaj z gotowych programów żywieniowych, które pomogą Ci wyregulować gospodarkę glukozowo – insulinową, szczególnie polecane są: dieta LOWCARB i dieta z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM