Wielkimi krokami, zbliża się sezon szparagów!
Szparagi mają niecałe 15kcal na 100g, są ubogie w białko i tłuszcze, ale za to dostarczają organizmowi: karoten, witaminę C, witaminy B, B2, magnez, fosfor, sole potasowe, sód, wapń, asparaginę.
W szparagach występuje również glutation, który ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zielone szparagi dodatkowo zawierają antyutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się – ta ich cecha, oprócz walorów smakowych, sprawia, że szparagi są ulubionym pożywieniem celebrytów. Przez wiele lat uważano szparagi za afrodyzjak. Działanie dietetyczne wspomaga obecność błonnika w szparagach. Wpływa on korzystnie na trawienie – pobudza perystaltykę jelit, przyspiesza wystąpienie uczucia pełności i najedzenia. Z punktu widzenia medycznego najbardziej wartościowy jest korzeń.