Nietolerancja laktozy występuje u ponad 50% osób

Nietolerancja laktozy:

Najczęściej występującą formą nietolerancji laktazy jest postępujące z wiekiem zmniejszenie aktywności laktazy, która w okresie dzieciństwa jest prawidłowa. U większości ludzi aktywność tego enzymu się zmniejsza, aż w wieku dorosłym aktywność wynosi 10% aktywności wieku niemowlęcego. Ok. 70% ludzi wykazuje nietolerancję laktozy.

Laktoza jest dwucukrem mlecznym, który występuje w mleku wszystkich ssaków, również w kobiecym. U dorosłych po spożyciu produktów zawierających ten cukier mogą wystąpić objawy (pojedynczo lub w różnych kombinacjach) tj.: wzdęcia, bóle brzucha, uczucie pełności, przelewania, kruczenie, oddawanie nadmiernej ilości gazów.

Jeśli nie ma pewności, że dolegliwości spowodowane są nietolerancją laktozy, warto zbadać wariant genu MCM6 – odpowiedzialny za nietolerancję. Test genetyczny NIETOLERANCJE.

Ze względu na nasilenie dolegliwości wyróżniamy metody postępowania:

  • Całkowite zaprzestanie spożywania produktów z laktozą
  • Ograniczenie spożywania produktów z laktozą
  • Stosowanie preparatów farmakologicznych z laktazą

Najczęściej dorośli odczuwają objawy po 5-10g laktozy czyli ok. 100-200ml mleka słodkiego, jogurtu, kefiru, maślanki. Osoby, które muszą całkowicie wyeliminować laktozę powinny:

  • Wyeliminować mleko i produkty mleczne z laktozą
  • Sprawdzać skład produktów czy nie ma dodatku produktów mlecznych, szczególnie mleka w proszku!
  • Sprawdzać skład leków (w wielu występuje laktoza).

Mleko i produkty mleczne są dobrym źródłem wapnia, którego niedobór może przyczyniać się m.in. do powstawania osteoporozy. Dlatego należy szukać alternatywnych źródeł wapnia, zalicza się do nich: mleko sojowe wzbogacone w wapń, ryby morskie (szczególnie sardynki, szprotki, śledź), warzywa: fasola, natka pietruszki, jarmuż, nasiona (mak, sezam słonecznik, migdały, pistacje) oraz wody mineralne wzbogacane w wapń (Muszyna, Muszynianka).

Przykładowe przepisy:

Budyń jaglano-bananowy

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 łyżka miodu
2 łyżeczki kakao
1 banan

Kaszę należy wypłukać najpierw w gorącej a potem w zimnej wodzie. Następnie należy ją zalać wodą i gotować aż do powstania gęstej masy. Dodać miód i banana i zmiksować blenderem.

Sorbet cytrynowo-imbirowy

3 duże cytryny
400ml wody
5 łyżek cukru

Łyżeczka mielonego imbiru

Cytryny sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Wycisnąć. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do soku z cytryn. Dolać wodę, imbir, skórkę z cytryny i zamrozić.

Koktajl szpinakowy

Garść szpinaku
1 banan
kawałek imbiru – zależy od gustu
sok z jednej cytryny
szklanka wody mineralnej niegazowanej (może być wzbogacana w wapń)

Składniki wrzucić do rondelka i zmiksować. Dodać sok z cytryny. Ewentualnie łyżeczkę cukru do smaku.

ZAWARTOŚĆ LAKTOZY 
wagowo [%, g/100g]

  • Mleko w proszku – 40-50
  • Mleko skondensowane – 10
  • Mleko krowie – 4,6-4,9 (5,0-5,3)
  • Mleko kozie – 4,4
  • Mleko owcze – 5,1
  • jogurt naturalny – 4,6
  • jogurt owocowy – 5
  • kefir – 4,1
  • maślanka – 4,7
  • serwatka – 5,1
  • ser biały typu Filadelfia – 5,8
  • ser biały – 2,9-3,1
  • serek homogenizowany, owocowy – 2,6–2,9
  • serek ziarnisty – 3,3
  • serek wiejski – 2,7-2,9 
  • serek homogenizowany, pełnotłusty – 2
  • serek typu fromage – 2
  • ser topiony – 1
  • ser typu „Feta” – 1
  • sery żółte ogółem – 0,1
  • ser cheddar – 0,2
  • ser parmezan – 0,1
  • ser mozzarella – 0,07
  • ser szwajcarski – 0,06 
  • lody – 4,4
  • śmietanka kremowa, 30% tłuszczu – 3,1
  • śmietana – 3,6-3,9 (3,5)
  • śmietanka do kawy, 9% tłuszczu – 4

Leave a Comment