Nietolerancja laktozy występuje u ponad 50% osób
Nietolerancja laktozy:
Najczęściej występującą formą nietolerancji laktazy jest postępujące z wiekiem zmniejszenie aktywności laktazy, która w okresie dzieciństwa jest prawidłowa. U większości ludzi aktywność tego enzymu się zmniejsza, aż w wieku dorosłym aktywność wynosi 10% aktywności wieku niemowlęcego. Ok. 70% ludzi wykazuje nietolerancję laktozy.
Laktoza jest dwucukrem mlecznym, który występuje w mleku wszystkich ssaków, również w kobiecym. U dorosłych po spożyciu produktów zawierających ten cukier mogą wystąpić objawy (pojedynczo lub w różnych kombinacjach) tj.: wzdęcia, bóle brzucha, uczucie pełności, przelewania, kruczenie, oddawanie nadmiernej ilości gazów.
Jeśli nie ma pewności, że dolegliwości spowodowane są nietolerancją laktozy, warto zbadać wariant genu MCM6 – odpowiedzialny za nietolerancję. Test genetyczny NIETOLERANCJE.
Ze względu na nasilenie dolegliwości wyróżniamy metody postępowania:
- Całkowite zaprzestanie spożywania produktów z laktozą
- Ograniczenie spożywania produktów z laktozą
- Stosowanie preparatów farmakologicznych z laktazą
Najczęściej dorośli odczuwają objawy po 5-10g laktozy czyli ok. 100-200ml mleka słodkiego, jogurtu, kefiru, maślanki. Osoby, które muszą całkowicie wyeliminować laktozę powinny:
- Wyeliminować mleko i produkty mleczne z laktozą
- Sprawdzać skład produktów czy nie ma dodatku produktów mlecznych, szczególnie mleka w proszku!
- Sprawdzać skład leków (w wielu występuje laktoza).
Mleko i produkty mleczne są dobrym źródłem wapnia, którego niedobór może przyczyniać się m.in. do powstawania osteoporozy. Dlatego należy szukać alternatywnych źródeł wapnia, zalicza się do nich: mleko sojowe wzbogacone w wapń, ryby morskie (szczególnie sardynki, szprotki, śledź), warzywa: fasola, natka pietruszki, jarmuż, nasiona (mak, sezam słonecznik, migdały, pistacje) oraz wody mineralne wzbogacane w wapń (Muszyna, Muszynianka).
Przykładowe przepisy:
Budyń jaglano-bananowy
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 łyżka miodu
2 łyżeczki kakao
1 banan
Kaszę należy wypłukać najpierw w gorącej a potem w zimnej wodzie. Następnie należy ją zalać wodą i gotować aż do powstania gęstej masy. Dodać miód i banana i zmiksować blenderem.
Sorbet cytrynowo-imbirowy
3 duże cytryny
400ml wody
5 łyżek cukru
Łyżeczka mielonego imbiru
Cytryny sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Wycisnąć. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do soku z cytryn. Dolać wodę, imbir, skórkę z cytryny i zamrozić.
Koktajl szpinakowy
Garść szpinaku
1 banan
kawałek imbiru – zależy od gustu
sok z jednej cytryny
szklanka wody mineralnej niegazowanej (może być wzbogacana w wapń)
Składniki wrzucić do rondelka i zmiksować. Dodać sok z cytryny. Ewentualnie łyżeczkę cukru do smaku.
ZAWARTOŚĆ LAKTOZY
wagowo [%, g/100g]
- Mleko w proszku – 40-50
- Mleko skondensowane – 10
- Mleko krowie – 4,6-4,9 (5,0-5,3)
- Mleko kozie – 4,4
- Mleko owcze – 5,1
- jogurt naturalny – 4,6
- jogurt owocowy – 5
- kefir – 4,1
- maślanka – 4,7
- serwatka – 5,1
- ser biały typu Filadelfia – 5,8
- ser biały – 2,9-3,1
- serek homogenizowany, owocowy – 2,6–2,9
- serek ziarnisty – 3,3
- serek wiejski – 2,7-2,9
- serek homogenizowany, pełnotłusty – 2
- serek typu fromage – 2
- ser topiony – 1
- ser typu „Feta” – 1
- sery żółte ogółem – 0,1
- ser cheddar – 0,2
- ser parmezan – 0,1
- ser mozzarella – 0,07
- ser szwajcarski – 0,06
- lody – 4,4
- śmietanka kremowa, 30% tłuszczu – 3,1
- śmietana – 3,6-3,9 (3,5)
- śmietanka do kawy, 9% tłuszczu – 4