Jak szybko przygotować jedzenie do pracy czyli lunchbox
Jak szybko przygotować jedzenie do pracy czyli lunchbox
W pracy średnio spędzamy około 8h, w tym czasie powinniśmy zjeść co najmniej 2 posiłki! Zaplanuj je, zabierz z domu, nie czekaj aż złapie Cię głód. I niech to nie będą codziennie kanapki! Jest tyle smacznych i szybkich dań, że szkoda życia i smaku na monotonię!
Na głodniaka podejmujesz złe decyzje: batoniki, fast food, pierogi w barze, cokolwiek, aby nie czuć głodu. A przecież od tego co zjesz zależy Twoja wydajność w pracy, koncentracja i szybkość działania. To jedzenie daje Ci energię lub ją zabiera – zjazdy energetyczne po zbyt dużym posiłku lub chwilowy kop i znowu zjazd po produktach bogatych w cukier.
W Twoim lunchboxie mogą znaleźć się resztki z obiadu z poprzedniego dnia. To podwójna korzyść bo nie marnujesz jedzenia i masz zapewniony posiłek na następny dzień. Może zainspirują Cię nasze przepisy:
- Sałatka z kaszy jęczmiennej, ogórka i pomidora
Składniki (1 porcja) 289 kcal
– 50g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej z obiadu
– 1 ogórek kiszony/ świeży
– pomidor/ kilka pomidorków koktajlowych
– świeża bazylia
– sól, pieprz
– 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
Wykonanie: warzywa pokroić, posiekać bazylię, wymieszać wszystkie składniki.
- Mix kasz z mięsem z indyka, pieczarkami i natką pietruszki (bezglutenowy)
Składniki (1 porcja) 450 kcal
-20 g kaszy jaglanej
-20 g kaszy gryczanej
-20g komosy ryżowej
– pół średniej cebuli
– 4 pieczarki
– masło klarowane 5g
– 70 g mięsa z piersi indyka
– natka pietruszki
– sok z połówki cytryny
– sól, pieprz
Wykonanie: kaszę jaglaną wsypujemy do sitka, przepłukujemy wodą (w celu usunięcia goryczki), następnie gotujemy wszystkie kasze razem około 10-15 min. Ugotowane spryskujemy sokiem z połówki cytryny i solimy.
Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie plasterki pieczarek. Mięso kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy. Wrzucamy na patelnie do pozostałych składników.
Mieszamy kasze z mięsem i poszatkowaną świeżą pietruszką.
- Słodki omlet z płatków owsianych i banana
Składniki (1 porcja) 352 kcal (z dżemem 400 kcal)
-1/2 banana
-4 łyżki płatków owsianych
– jajko
– 1 łyżeczka cynamonu
– masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia 5g
– opcjonalnie: 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego
Wykonanie: W miseczce roztrzepujemy jajko. Dodajemy banana, rozgniatamy do widelcem. Mieszamy całość. Dodajemy płatki owsiane, cynamon. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej pod przykrywką). Omlet możemy jeść z dodatkiem dżemu.
- Jogurt z chia, daktylami i herbatą
Składniki (1 porcja) 208 kcal
– 2 suszone daktyle
– gorąca czarna herbata
– mały jogurt naturalny 2%
– szczypta mielonego kardamonu
– 2 łyżki nasion chia
Wykonanie: Daktyle zalewamy odrobiną gorącej czarnej herbaty. Gdy namokną blendujemy je razem z jogurtem naturalnym i kardamonem. Na koniec wsypujemy nasiona chia (najlepiej zjeść po jakimś czasie, kiedy chia nasiąkną).
- Wytrawne naleśniki z mąki jaglanej z hummusem (bezglutenowe i bezmleczne)
Naleśniki (przepis na 2 porcje) 1 porcja- 562 kcal
– 150 g mąki jaglanej
– 300 mleka kokosowego np. Joya
– 1/2 łyżeczki soli
– masło klarowane do smażenia 5g
Hummus (2 porcje):
– pół puszki ciecierzycy (200g)
– dwa suszone pomidory
– pół ząbka czosnku
-1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka kminku
– sól/ pieprz
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– pokrojona w kostkę świeża papryka
Wykonanie: W miseczce mieszamy mąkę z mlekiem i solą. Smażymy naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.
Ciecierzyce i pozostałe składniki (z wyjątkiem papryki) blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku.
Naleśniki smarujemy hummusem. Posypujemy świeżą papryką i składamy.
- Warzywa z patelni w omlecie
Składniki (1 porcja) 553 kcal
Omlet:
– 4 jajka
– kolendra
– sól, pieprz
– 10 g oleju rzepakowego
Farsz:
– starta marchewka
– starta cukinia
– ząbek czosnku posiekany
– imbir
– sos sojowy
Wykonanie: Jajka roztrzepujemy, dodajemy kolendry, soli, pieprzu. Rozgrzewamy 5 g oleju rzepakowego na dużej teflonowej patelni (ważne aby omlet był grubości naleśnika). Wlewamy jajka, smażymy przez chwilę na wolnym ogniu do czasu aż omlet się zetnie. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni.
Na 5 g oleju podsmażamy warzywa. Dodajemy sos sojowy, pieprz, imbir. Dusimy do czasu, aż warzywa zmiękną.
Nadzienie kładziemy na zrobiony omlet i zawijamy jak naleśnik.