Jak szybko przygotować jedzenie do pracy czyli lunchbox

Jak szybko przygotować jedzenie do pracy czyli lunchbox

W pracy średnio spędzamy około 8h, w tym czasie powinniśmy zjeść co najmniej 2 posiłki! Zaplanuj je, zabierz z domu, nie czekaj aż złapie Cię głód. I niech to nie będą codziennie kanapki! Jest tyle smacznych i szybkich dań, że szkoda życia i smaku na monotonię!

Na głodniaka podejmujesz złe decyzje: batoniki, fast food, pierogi w barze, cokolwiek, aby nie czuć głodu. A przecież od tego co zjesz zależy Twoja wydajność w pracy, koncentracja i szybkość działania. To jedzenie daje Ci energię lub ją zabiera – zjazdy energetyczne po zbyt dużym posiłku lub chwilowy kop i znowu zjazd po produktach bogatych w cukier.  

W Twoim lunchboxie mogą znaleźć się resztki z obiadu z poprzedniego dnia. To podwójna korzyść bo nie marnujesz jedzenia i masz zapewniony posiłek na następny dzień. Może zainspirują Cię nasze przepisy:

  1. Sałatka z kaszy jęczmiennej, ogórka i pomidora

Składniki (1 porcja) 289 kcal

– 50g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej z obiadu

– 1 ogórek kiszony/ świeży

– pomidor/ kilka pomidorków koktajlowych

– świeża bazylia

– sól, pieprz

– 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)

Wykonanie: warzywa pokroić, posiekać bazylię, wymieszać wszystkie składniki.

  1. Mix kasz z mięsem z indyka, pieczarkami i natką pietruszki (bezglutenowy)

Składniki (1 porcja) 450 kcal

-20 g kaszy jaglanej

-20 g kaszy gryczanej

-20g komosy ryżowej

– pół średniej cebuli

– 4 pieczarki

– masło klarowane  5g

– 70 g mięsa z piersi indyka

– natka pietruszki

– sok z połówki cytryny

– sól, pieprz

Wykonanie: kaszę jaglaną wsypujemy do sitka, przepłukujemy wodą (w celu usunięcia goryczki), następnie gotujemy wszystkie kasze razem około 10-15 min. Ugotowane spryskujemy sokiem z połówki cytryny i solimy.

Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie plasterki pieczarek. Mięso kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy. Wrzucamy na patelnie do pozostałych składników.

Mieszamy kasze z mięsem i poszatkowaną świeżą pietruszką.

  1. Słodki omlet z płatków owsianych i banana

Składniki (1 porcja) 352 kcal (z dżemem 400 kcal)

-1/2 banana

-4 łyżki płatków owsianych

– jajko

– 1 łyżeczka cynamonu

– masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia  5g

– opcjonalnie: 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego

Wykonanie: W miseczce roztrzepujemy jajko. Dodajemy banana, rozgniatamy do widelcem. Mieszamy całość. Dodajemy płatki owsiane, cynamon. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej pod przykrywką). Omlet możemy jeść z dodatkiem dżemu.

  1. Jogurt z chia, daktylami i herbatą

Składniki (1 porcja) 208 kcal

– 2 suszone daktyle

– gorąca czarna herbata

– mały jogurt naturalny 2%

– szczypta mielonego kardamonu

– 2 łyżki nasion chia

Wykonanie: Daktyle zalewamy odrobiną gorącej czarnej herbaty. Gdy namokną blendujemy je razem z jogurtem naturalnym i kardamonem. Na koniec wsypujemy nasiona chia (najlepiej zjeść po jakimś czasie, kiedy chia nasiąkną).

  1. Wytrawne naleśniki z mąki jaglanej z hummusem (bezglutenowe i bezmleczne)

Naleśniki (przepis na 2 porcje) 1 porcja- 562 kcal

– 150 g mąki jaglanej

– 300 mleka kokosowego np. Joya

– 1/2 łyżeczki soli

– masło klarowane do smażenia  5g

Hummus (2 porcje):

– pół puszki ciecierzycy (200g)

– dwa suszone pomidory

– pół ząbka czosnku

-1 łyżeczka soku z cytryny

– 1 łyżeczka kminku

– sól/ pieprz

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– pokrojona w kostkę świeża papryka

Wykonanie: W miseczce mieszamy mąkę z mlekiem i solą. Smażymy naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.

Ciecierzyce i pozostałe składniki (z wyjątkiem papryki) blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku.

Naleśniki smarujemy hummusem. Posypujemy świeżą papryką i składamy.

  1. Warzywa z patelni w omlecie

Składniki (1 porcja) 553 kcal

Omlet:

– 4 jajka

– kolendra

– sól, pieprz

– 10 g oleju rzepakowego

Farsz:

– starta marchewka

– starta cukinia

– ząbek czosnku posiekany

– imbir

– sos sojowy

Wykonanie: Jajka roztrzepujemy, dodajemy kolendry, soli, pieprzu. Rozgrzewamy 5 g oleju rzepakowego na dużej teflonowej patelni (ważne aby omlet był grubości naleśnika). Wlewamy jajka, smażymy przez chwilę na wolnym ogniu do czasu aż omlet się zetnie. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni.

Na 5 g oleju podsmażamy warzywa. Dodajemy sos sojowy, pieprz, imbir. Dusimy do czasu, aż warzywa zmiękną.

Nadzienie kładziemy na zrobiony omlet i zawijamy jak naleśnik.

Leave a Comment