Przepisy na dania z grilla

Pyszne przepisy na dania z grilla. Pamiętajcie tylko, aby je przygotowywać wg zaleceń z poprzedniego artykułu. SMACZNEGO!

Bakłażan z grilla dla 1 osoby – łyżka oleju, łyżka wody, ząbek czosnku, przyprawy (np. majeranek, papryka, oregano), bakłażan lub cukinia. Sposób przyrządzania: Przyprawy wymieszać z z olejem i wodą, dodać łyżkę soku z cytryny. Bakłażana pokroić w ukośne lub podłużne plastry 1 cm. Układać na ruszcie posmarowanym olejem lub tacce aluminiowej i smarować sosem. Piec przez około 4-5 minut.

Łosoś z grilla dla 1 osoby – 150g łososia świeżego, Mieszanka oliwna: łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, ząbek czosnku, po łyżce: pietruszki, koperku, kolendry lub oregano i szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Sposób przyrządzania: Łososia posmarować mieszanką oliwną i piec na grillu – najlepiej w folii ok 20 min.

Pieczarki z grilla z zieloną pietruszką dla jednej osoby – pieczarki 10 szt., oliwa lub olej łyżeczka, łyżka wody, natka pietruszki – 5 łyżek (można więcej), sok z 1/2 cytryny. Sposób przyrządzania: Ścinamy nóżki pieczarek na równo z łebkiem, w ten sposób leżą lepiej na grillu. Mieszamy olej, wodę, posiekaną pietruszkę i sok z cytryny. Tym polewamy pieczarki. Po 10 min można grillować – kilka minut z każdej strony na mocnym ogniu, na tacce aluminiowej.

Szaszłyki drobiowe dla 1 osoby – Pierś z kurczaka – 150g, cukinia, mała cebulka, papryka czerwona – 1/4, papryka zielona – 1/4, papryka żółta -1/4, ząbek czosnku, długie wykałaczki. Sposób przyrządzania: Pierś z kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną i natrzeć czosnkiem – pokroić w kwadraciki. Papryki oczyścić i pokroić na kwadraty wielkości kawałków mięsa. Cukinię i cebulkę pokroić na grube kawałki. Nabijać na patyk zamiennie. Piec na tackach aluminiowych na grillu.

Szaszłyki rybny z cukinią dla 1 osoby – 200g ryby, kilka cebulek konserwowych, papryka czerwona – 1/2, papryka zielona – 1/2, papryka żółta -1/2, pół cukinii, ząbek czosnku, długie wykałaczki. Sposób przyrządzania: Rybę doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną i natrzeć czosnkiem – pokroić w kwadraciki. Papryki oczyścić i pokroić na kwadraty wielkości kawałków ryby, podobnie cukinię. Cebulkę pokroić w krążki. Nabijać na patyk zamiennie. Przygotować na grillu.

Warzywa z grilla z zieloną pietruszką dla 1 osoby – Pieczarki 10 szt., mała cukinia, oliwa lub olej łyżeczka, łyżka wody, natka pietruszki – 5 łyżek (można więcej), sok z 1/2 cytryny. Sposób przyrządzania: Ścinamy nóżki pieczarek na równo z łebkiem, w ten sposób leżą lepiej na grillu. Cukinię kroimy w plasterki. Mieszamy olej, wodę, posiekaną pietruszkę i sok z cytryny. Tym polewamy pieczarki i cukinię. Po 10 min można grillować – kilka minut z każdej strony na mocnym ogniu.

Pstrąg w liściach chrzanu dla 1 osoby – pstrąg, sól, liście chrzanu, koperek, sól, sok z cytryny. Pstrąga kroimy na 2 lub 3 porcje, solimy. Następnie w środek tych porcji wkładamy świeży koper i skrapiamy cytryną. Tak przygotowane porcje zawijamy w świeże liście chrzanu. By nam się to nie rozpadło, zawiązujemy je mocną nitką. Całość zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu.

Leave a Comment