Pomidory, likopen, antyrak
Pomidor mimo że kwaśny, po strawieniu alkalizuje krew, pomagając w ten sposób zmniejszeniu kwasowości krwi, związanej z reumatyzmem i dną moczanową.
Pomidor to także źródło likopenu – przeciwutleniacza chroniącego przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Aby zwiększyć wchłanialność likopenu, potrzebna jest obróbka termiczna i tłuszcz.
Nasza propozycja na dziś to suszone pomidory. Można je przygotować w specjalnych suszarkach do żywności lub w piekarniku: nagrzej piekarnik do około 100 stopni, włóż przekrojone na pół niewielkie pomidory, uchyl aby para wodna miała gdzie ujść, susz 6h. Przełóż do słoiczka, zalej oliwą z czosnkiem i ziołami.
Koniecznie przygotuj kilka słoiczków na zupę pomidorową na zimę. Wystarczy pomidory zalać wrzątkiem, obrać, pokroić na kawałki (byle jak), posolić, poddusić, zagęścić w garnku 2-3h, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliły. Tak przygotowane porozlewać do słoików, zagotować słoiki.
Smacznego zdrowego życia.