18 października w Poznaniu odbędzie się konferencja naukowa dotycząca zasad żywienia kobiet w ciąży, mam karmiących oraz żywienia dzieci we wczesnym okresie.

 Komitet naukowy:

– doc. dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek, kierownik Zakładu Dietetyki SGGW  w Warszawie,

– dr hab. Julita Reguła, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Zakład Dietetyki, Katedra Higieny Żywienia Człowieka,

– dr hab. Agata Chmurzyńska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Zakład Podstaw Nauki o Żywieniu, Katedra Higieny Żywienia Człowieka,

– dr Zbigniew Kasprzak, Katedra Fizjologii, Biochemii i Higieny, Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu.

 

SZCZEGÓŁOWA TEMATYKA:

1) Praktyczne aspekty żywienia kobiet w okresie karmienia piersią.

2) Aktualne schemat żywienia dzieci karmionych naturalne i sztucznie.

3) Dieta wegetariańska w okresie ciąży i karmienia piersią.

4)Dlaczego moje dziecko nie chce jeść warzyw? Co smakuje dzieciom i dlaczego?

5)Przekazywanie nadwrażliwości pokarmowych w trakcie ciąży i karmienia piersią.

6) Cukrzyca ciężarnych – jak pomóc przyszłej mamie? 

7) Suplementacja diety w okresie ciąży, laktacji oraz w zaburzeniach płodności.

8) Czy i kiedy geny kształtują zapotrzebowanie na składniki pokarmowe.

9) Zasady prawidłowej aktywności fizycznej i nawodnienia w okresie ciąży i laktacji.

 

MIEJSCE: 

18 października 2014 roku, sala nr A004, Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa, ul. gen. Tadeusza Kutrzeby 10, Poznań.

CZAS: od 9.30 do 17.00

Leave a Comment