Zdrowa mama, zdrowe dziecko
18 października w Poznaniu odbędzie się konferencja naukowa dotycząca zasad żywienia kobiet w ciąży, mam karmiących oraz żywienia dzieci we wczesnym okresie.
Komitet naukowy:
– doc. dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek, kierownik Zakładu Dietetyki SGGW w Warszawie,
– dr hab. Julita Reguła, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Zakład Dietetyki, Katedra Higieny Żywienia Człowieka,
– dr hab. Agata Chmurzyńska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Zakład Podstaw Nauki o Żywieniu, Katedra Higieny Żywienia Człowieka,
– dr Zbigniew Kasprzak, Katedra Fizjologii, Biochemii i Higieny, Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu.
SZCZEGÓŁOWA TEMATYKA:
1) Praktyczne aspekty żywienia kobiet w okresie karmienia piersią.
2) Aktualne schemat żywienia dzieci karmionych naturalne i sztucznie.
3) Dieta wegetariańska w okresie ciąży i karmienia piersią.
4)Dlaczego moje dziecko nie chce jeść warzyw? Co smakuje dzieciom i dlaczego?
5)Przekazywanie nadwrażliwości pokarmowych w trakcie ciąży i karmienia piersią.
6) Cukrzyca ciężarnych – jak pomóc przyszłej mamie?
7) Suplementacja diety w okresie ciąży, laktacji oraz w zaburzeniach płodności.
8) Czy i kiedy geny kształtują zapotrzebowanie na składniki pokarmowe.
9) Zasady prawidłowej aktywności fizycznej i nawodnienia w okresie ciąży i laktacji.
MIEJSCE:
18 października 2014 roku, sala nr A004, Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa, ul. gen. Tadeusza Kutrzeby 10, Poznań.
CZAS: od 9.30 do 17.00