Konferencja poświęcona BROKUŁOM
W dniach 7 – 8 października 2014 roku odbędzie się konferencja poświęcona brokułom. Podczas spotkań, analizowane będą następujące zagadnienia:
- jak zwiększyć spożycie brokuła w Europie,
- rozwój eksportu tego warzywa,
- strategie marketingowe zachęcające do jedzenia brokułów,
- pokazy i warsztaty kulinarne z wykorzystaniem brokułów, m.in. prowadzone przez Tomka Jakubiaka (kuchnia.tv) znanego z autorskiego programu „Jakubiak w sezonie”
Zapowiada się ciekawie i smacznie. Udział w konferencji jest bezpłatny!
My również polecamy jedzenie tego wspaniałego warzywa! Brokuł jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Posiada w składzie m.in.: witaminę C, A, B1, B2 i PP oraz minerały (magnez, wapń, fosfor, żelazo i siarka). Wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia, działa przeciwnowotworowo, szczególnie zalecany dla par starających się o dziecko, ze względu na obecny kwas foliowy. Brokuły są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika.
Sałatka z brokułami [1 porcja] – brokuł – surowy lub ugotowany na parze aldente, ½ kostki fety, łyżka płatków migdałów lub słonecznika, łyżka sosu winegret.
Krem z brokułów [1 porcja] – brokuł, 2 szklanki bulionu, mały ziemniak, łyżka parmezanu, łyżka nasion słonecznika. Brokuła ugotować w bulionie z ziemniakiem, zmiksować, posypać serem i prażonymi nasionami.
SMACZNEGO !