Skąd się bierze choroba Hashimoto? Co to jest choroba Hahimoto? Choroba Hashimoto to inaczej limfocytarne zapalenie tarczycy, o charakterze autoimmunologicznym. Spowodowana jest zaburzeniami funkcjonowania układu immunologicznego. Stanowi jedno z najczęściej występujących schorzeń tarczycy o charakterze niedoczynności. W Hashimoto, wspomniany wcześniej  układ immunologiczny
Czytaj więcej

               Jak najlepiej komponować swoje posiłki w każdym z czterech poszczególnych etapów diety lowcarb? Które produkty będą mile widziane na talerzu podczas jej stosowania?   ETAP I diety LOWCARB Na tym etapie diety lowcarb dochodzi do maksymalnego ograniczenia ilości spożywanych węglowodanów w
Czytaj więcej

Zwolennicy diety wegańskiej często decydują się na własnoręczne wykonanie wielu produktów spożywczych, m.in. napojów roślinnych. Czy warto je robić samemu? Właściwie zawsze słyszymy, że lepiej domowe niż kupne. Czy tak też jest w przypadku “mleka” roślinnego?   Z czego przemysłowe napoje roślinne
Czytaj więcej

Jak obniżyć INDEKS GLIKEMICZNY I ŁADUNEK GLIKEMICZNY posiłku? Zarówno indeks glikemiczny jak i ładunek glikemiczny, to pojęcia ważne przede wszystkim dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej takimi jak: insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna. Odgrywają one ważną rolę podczas regulowania poziomu glukozy i insuliny
Czytaj więcej