Cofnij
placki z marchewki

Placki marchewkowo-ziemniaczane

Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj kolacja, lunch, obiad
Kuchnia fusion, wegetariańska
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2-3 szczypty przypraw
  • 1 garść zielonej pietruszki

Instrukcje
 

  • Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ziemniaki i marchewkę. Dopraw warzywa solą i pieprzem oraz dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Odstaw je na 5-10 minut aby warzywa puściły nieco soku (nadmiar soku wylej).
  • Smaż masę na rozgrzanej patelni robiąc placki, lekko je rozpłaszczając (z każdej strony).
  • Przełóż na talerz i polej jogurtem greckim oraz posyp pietruszką.