Cofnij
bataty pieczone z ricottą

Batat pieczony z ricottą i rukolą

Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj kolacja, lunch, obiad
Kuchnia fusion, śródziemnomorska, wegetariańska
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 1 batat
  • 4 łyżki ricotty
  • 1 garść rukoli
  • 1 łyżka oliwek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka

Instrukcje
 

  • Batata umyj dokładnie, przekrój na pół. Połówkę natnij skrop olejem, dopraw i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut.
  • Nasiona słonecznika lub inne podpraż na suchej patelni.
  • Ricottę wymieszaj z oliwkami, nałóż na upieczonego batata, dodaj rukolę i posyp nasionami.
  • 444kcal, B: 15,7g, T: 22g, W: 39,7g, WW: 4,0