Snickers
Porcje Czas przygotowania
20porcji 90minut
Porcje Czas przygotowania
20porcji 90minut
Sposób przygotowania
  1. Spód: masło orzechowe 200g i czekolada bez cukru 100g – rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem orzechowym, przełożyć do formy, włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  2. Warstwa 1: wymieszać mascarpone z erytrolem i ksylitolem np. po 50g, wyłożyć na warstwę czekolady.
  3. Warstwa 2: rozpuścić masło na dużej patelni lub w garnku, dodać śmietankę, po 50g słodzików, mieszać i na średnim ogniu redukować – masa powinna lekko zbrązowieć i zagęścić się. Lekko schłodzić i wylać następną warstwę.
  4. Warstwa 3: posypać orzeszkami i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą (może być też czekolada bez cukru dla diabetyków (ze stewią lub ksylitolem).
  5. Wstawić do lodówki.
  6. 1 kawałek E: 293kcal, B:, 6g T: 24g, W: 11,8g, WW: 1