Wydruk przepisu
Risotto z grzybami
risotto z grzybami
Czas przygotowania 45 min
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 45 min
Porcje
Składniki
risotto z grzybami
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obierz i pokrój na małe kawałki, podsmaż na 1/2 łyżki oliwy.
  2. Na patelnię dodaj ryż do risotto. Wymieszaj. Duś około 5 minut.
  3. Ugotuj wodę, aby była gorąca i delikatnie podlewaj nią ryż na patelni (aż ryż ją wchłonie). Dodaj szczyptę pieprzu i soli.
  4. Risotto gotuj mieszając co 2-3 minuty, aż do momentu gdy uzyska odpowiednią miękkość (nie może być rozgotowane)- około 20 minut.
  5. Dodaj parmezan i wymieszaj (jeśli chcesz dopraw jeszcze pieprzem i solą).
  6. W tym samym czasie na drugiej patelni możesz robić sos grzybowy: Grzyby dokładnie umyj. Przeciśnij przez praskę obrany czosnek i wrzuć go na rozgrzaną patelnię na 1/2 łyżce oliwy. Dodaj grzyby i smaż około 2-3 minuty. Podlej odrobiną wody. Dodaj sól i pieprz. Skrop grzyby sokiem z cytryny oraz polej śmietaną, wymieszaj a następnie podgrzewaj na mniejszym ogniu przez około 4 minuty mieszając, co jakiś czas.
  7. Risotto polej sosem grzybowym a następnie posyp całość pietruszką.

Leave a Comment